Wat je moet weten over Parrotia persica

Deze boom is afkomstig uit de Kaukasus en Iran (het vroegere Perzië). De boom kan tussen de 7 en 10 meter hoog worden. Het blad eirond en is glanzend groen, in de herfst geel tot scharlakenrood. Dit is een kleur tussen rood en oranje in. De bloeitijd van een Perzisch ijzerhout is februari en maart. De Parrotia persica is genoemd naar natuurkundige Friedrich Parrot. De Nederlandse naam voor deze boom is Perzisch ijzerhout.


De Parrotia persica werd medio de 19e eeuw in Europa geïntroduceerd. De plant groeit relatief langzaam tot een kleine boom. Het kan ook een brede struik worden van circa 6 meter hoog. Sommige mensen kweken de boom als hoogstam. De bast van de stam van een Perzisch ijzerhout is over het algemeen glad en heeft een lichtgrijze kleur, met vlekken die paarsbruin zijn. Bij oudere bomen kunnen gemakkelijk stukjes afschilferen. Door het afschilferen zie je een lichtere kleur.

Als je een Parrotia persica gaat aanplanten kun je dit het best op een voedzame rijke bodem doen. Denk aan een kalkrijke bodem en geenszins in een grond die zuur is. De Parrotia persica is een liefhebber van halfschaduw en gedijt het best in een plaats waar er ochtendzon is. Ook voldoende vocht is een belangrijke voorwaard. Je kunt een Perzisch ijzerhout prima als solitaire boom planten. Vaak zie je ze ook solitair in tuinen en parken. De boom werd ook veel in landschapsparken aangeplant, die in de 19e eeuw veel werden gemaakt. Als je hem in je tuin gaat planten is het wel belangrijk om de boom voldoende ruimte te geven, zodat hij zich goed kan gaan ontwikkelen.

Parrotia persica kopen

Ook als je een kleine tuin hebt kun je voor deze boom kiezen, maar wellicht is de Parrotia persica Vannessa een nog betere optie. Dit kan uiteindelijk een compacte kleine boom worden. Deze planten kopen? Een andere mogelijkheid is de Parrotia persica Bella. Deze soort is relatief nieuw en de ervaring met deze soort is nog relatief beperkt..

Leave a Comment