Wat is suiker?

Tafelsuiker zoals iedereen het kent is gemaakt van suikerriet. Het is de witte substantie dat in de koffie of thee gaat. Tafelsuiker is sacharose, één van de vele soorten suikers. Suiker is een koolhydraat dat van nature voorkomt in suikerriet, suikerbieten, mais en fruit. Suiker is te verdelen in twee groepen:

 

  • Natuurlijke suikers: Deze suikers komen voor in natuurlijk producten. Dit is bijvoorbeeld fructose in fruit. Lactose uit zuivelproducten is ook een natuurlijke suiker.
  • Toegevoegde suikers: Deze suikers zijn tijdens de productie van het product toegevoegd. Dit wordt meestal gedaan voor de smaak. Het kan op verschillende manieren worden toegevoegd; als bruine suiker, sacharose, glucose, maltose, fructose en meer.

 

Op http://www.suikerinfo.nl is meer te lezen over suiker. Deze website is ingericht als informatie portaal over suiker.

 

Wat is het doel van suiker?

Energie
Suiker wordt door het lichaam als energie gebruikt. Als suiker wordt verteerd wordt het omgezet naar glucose. Dit geeft de cellen in het lichaam energie. Per gram suiker wordt er 4 calorieën energie geleverd. De suikers in natuurlijke producten leveren doorgaans meer energie dan de toegevoegde suikers.

Smaak
Suiker wordt veel in producten gebruikt voor de smaak. Ook in de natuurlijke producten komt de smaak van suiker naar boven. Suiker heeft een zoete smaak en wordt daardoor toegevoegd aan veel producten. Dit kan tijdens de maaltijd zelf zijn maar ook in de fabriek.

 

Bereiding
Bepaalde soorten producten hebben suiker nodig om bereid te worden. Een voorbeeld hiervan is brood. Suiker is nodig bij het maken van brood voor het rijzen. Suiker wordt ook gebruikt om de houdbaarheidsdatum te verlengen..

Leave a Comment