Leiden tijdens de oorlog

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Leiden het decor van een heleboel gebeurtenissen. Zo leed de stad zo nu en dan onder de bombardementen van de geallieerden, die het transport van V2 raketten tegen probeerden te houden. Ook leed de stad Leiden tijdens de oorlog enorm onder censuur. Men mocht niet alles zeggen of lezen wat men maar wilde en het algemene dagelijkse leven was enorm zwaar. De joodse mensen die in Leiden woonden werden gearresteerd en gedeporteerd.

 

Studentenverzet Leiden tijdens de oorlog

Het studentenverzet was een groep studenten die zich hadden georganiseerd in het verzet tegen de Duitse bezetters tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit verzet vond in verschillende Nederlandse plaatsen plaats, zo ook in Leiden. Vanaf 1942 wed het overigens landelijk gecoördineerd door de Raad van 9.
Het bekendste voorbeeld van studentenverzet was het aanplakken van een anti-Duitse proclamatie in Leiden, waarvan de Leidse student Erik Hazelhoff Rolfzema, later Engelandvaarder en ridder in de Militaire Willems-Orde, de initiatiefnemer was. In zijn autobiografische boek “Soldaat van Oranje” staat dit volledig beschreven.

Aan het einde van november 1940 gingen de Leidse studenten massaal staken naar aanleiding van de landelijke maatregel om alle Joodse hoogleraren en docenten te ontslaan. Met deze staking werd er steun aan de protestrede van de decaan van de rechtenfaculteit prof. Mr. R. Cleveringa gegeven. De universiteit werd na dit gebeuren gesloten.
In april van het jaar 1941 werden er weer examens en tentamens toegestaan, ook al was dit maar tijdelijk. Maar de meeste van de studenten vertrokken naar een andere universiteit, of naar de illegaliteit. Hierna bleef de universiteit van Leiden tot het eind van de oorlog gesloten en om die reden ging er in het latere studentenverzet van deze universiteit weinig tot helemaal niets uit. Wel werd zij vertegenwoordigd in de Raad van 9, die mede op initiatief van een Leidse student werd opgericht. Deze raad coördineerde het verzet tegen de Duitse maatregelen. Over de Soldaat van Oranje is overigens later, zoals bekend, een film gemaakt met Rutger Hauer. Lees hier meer over de bevrijding van Leiden..

Leave a Comment