Hortensia’s snoeien? Bepaal welke soort je hebt

De hortensia staat bekend als een prachtige bloeier die het heel goed als borderplant kan doen, maar ook als haag of oeverplant. De hortensia met zijn prachtige kleurige bloemen is makkelijk te onderhouden, maar het is wel noodzakelijk om deze plant te snoeien.
De hortensia heeft erg veel pluspunten. Hij is heel erg sterk en niet ziektegevoelig en bloeit maar liefst een half jaar achter elkaar door. Voldoende water geven is het belangrijkste bij deze struik. Als je hem wilt gaan snoeien, dan moet je eerst weten welke soort je hebt, daarom is het verstandig eerst bij de hortensia soorten te kijken. De meest bekende is de boerenhortensia, die met grote bollen of met schermbloemen. Je kunt hem in twee groepen indelen, de bloeiers op oude knoppen en bloeiers op nieuwe knoppen. De bloeiers op oude knoppen hoeven niet eens gesnoeid te worden, maar wel moet je de uitgebloeide knoppen afknippen. Snoei hem alleen als je hem bijvoorbeeld te groot vindt worden.
De bloeiers op nieuwe knoppen, waar onder andere de Hydrangea arborescens en pluimhortensia onder vallen bloeien op de takken die vanaf het voorjaar worden gevormd en bloeien dus ook terwijl je ze gesnoeid hebt.
Bepaal welke groep jouw hortensia onder valt, om zo gemakkelijk te bepalen wanneer en of je ze überhaupt moet snoeien.

Leave a Comment