De Pyrus Calleryana Chanticleer als leiboom

De Pyrus Calleryana Chanticleer, ook wel Sierpeer genoemd in het Nederlands in een boom die in april en mei bloeit. Tijdens de bloei zit de boom vol met helder witte bloemen. In de herfst is het opnieuw genieten van de Sierpeer, de bladeren worden dan geel en rood en blijven erg lang zitten, vaak tot diep in de winter. De kans dat de Sierpeer schade oploopt tijdens de winter is erg klein, deze boom is namelijk erg wintervast en loopt weinig kans op ziektes. Meer lees u bij tuinplantenwinkel.nl of u koop de sierpeer hier

De Pyrus Calleryana Chanticleer kan als leiboom gekweekt worden waardoor deze vaak langs (smalle) straten te vinden is maar ook in tuinen en parken. De leivorm van de Pyrus Calleryana Chanticleer vraagt natuurlijk wel om wat meer onderhoud dan de ‘gewone’ versie. Zo moet je deze elk jaar snoeien om de leiboom vorm te behouden. Dit maakt het dan ook mogelijk om meerdere bomen met elkaar te verbinden voor een prachtig effect. Dit laatste wordt vaak in grote tuinen, parken maar vooral langs straten gedaan. Hiermee heb je dus twee keer per jaar een erg mooi effect.

Pyrus Calleryana Chanticleer

De leiboom snoeien

Het snoeien van de Pyrus Calleryana Chanticleer leiboom doe je het beste tussen september en maart. Behoud aan weerszijde van de Sierpeer 4 of 8 hoofdtakken (afhankelijk van de hoogte van je boom), deze geven de specifieke leiboom vorm. De verticale takken knip je af op zo’n 5 à 10 centimeter. Knip ze nooit korter dan 5 centimeter aangezien je dat het risico loopt de hoofdtakken te beschadigen.

Bekijk de boom goed voor je gaat snoeien en neem regelmatig wat afstand om te kijken of de vorm van de leiboom blijft zoals je deze graag wil. Natuurlijk gebruik je het beste scherp gereedschap om makkelijker te kunnen werken, maar ook om ongelukken door het forceren van de snoeischaar te voorkomen..

Leave a Comment